Home » Blog » Powertools » Ho’oponopono: vier zinnen die goud waard zijn!

Ho’oponopono: vier zinnen die goud waard zijn!

door | 29 aug, 2017 | Blokkades helen, Powertools

Heb jij er ook weleens last van dat je jezelf in de weg zit? Dat een innerlijke weerstand, een vastgeroeste belemmerende overtuiging, een innerlijke angst of blokkade je ervan weerhoudt om te kunnen zijn, doen of ervaren wat je eigenlijk zou willen? En hoe mooi zou het zijn als er iets was waarmee je jezelf op de meest zachte en liefdevolle manier daarvan zou kunnen bevrijden? Ik kan je vertellen, zo’n manier is er: Ho’oponopono!

Wat is Ho’oponopono?

Tijdens mijn laatste internet-strooptocht stuitte ik op Ho’oponopono. Ik had er ooit eerder van gehoord, maar enkel in de vorm van een lied. Ik wist toen nog niet dat er zo’n prachtige filosofie en wijsheid achter schuilde en dat het zo krachtig werkte.

Ho’oponopono is een uit Hawaï afkomstige helingsmethode waarmee je in het onderbewuste opgeslagen belemmerende overtuigingen over jezelf, over anderen of over de wereld kunt helen. Je kunt jezelf daarmee bevrijden van belemmerende automatische gedachten-, gedrags- en gevoelspatronen die tussen jou en je vrije, authentieke zelf in staan. Mocht je meer over de achtergronden willen weten dan kun je er in de boeken van o.a. Joe Vitale nog veel meer over lezen.

The basics van Ho’oponopono

Waar het er bij Ho’oponopono om gaat is dat je jezelf en iedere blokkade, ieder oordeel of iedere weerstand die je in jezelf tegenkomt en die je ergens in belemmert, liefdevol benadert en jezelf de helende energie van die liefdevolle benadering geeft. Je doet dat d.m.v. het zeggen van de volgende vier eenvoudige zinnetjes:

Ik hou van je.

Het spijt me.

Vergeef me.

Dankjewel.

Hoe werkt het?

Er zijn heel veel boeken over Ho’oponopono geschreven en waarschijnlijk ook heel veel manieren om het toe te passen. Ik heb enkel nog maar kennis genomen van de meest eenvoudige manier en dit toegepast op mezelf, de energetische methode, maar heb direct de bevrijdende werking ervan mogen ervaren.

Zoals gewoonlijk krijgt de coach/therapeut in mij dan meteen allerlei ideeën over hoe dit ook in andere vormen te gieten is om mezelf en anderen er op nog meer manieren mee te kunnen helpen. Ik heb ontdekt dat je dit namelijk ook prima als een zelf-coachings-methode kunt gebruiken. Op die manier kun je er nog meer uithalen voor jezelf. Hieronder leg ik je beide manieren uit: de energetische en de zelf-coachings-methode.

De energetische manier

Simpeler dan dit bestaat gewoonweg niet! Het enige wat je hoeft te doen is je blokkade te voelen en de vier zinnen met de bijbehorende intentie en het bijbehorende gevoel tegen jezelf en de blokkade te zeggen.

Stap 1:

Sta stil bij de blokkade die je bij jezelf op voelt komen en maak er even heel bewust contact mee. Het mooie is, je hoeft de blokkade niet eens helemaal te begrijpen. Het is voldoende dat je ‘m gewaar wordt.

Stap 2:

Sta vervolgens ook even stil bij waar en hoe je die blokkade in je lijf en in je emoties voelt. Waar drukt het, klemt het, voelt het zwaar, branderig, ongemakkelijk, knijpend, zeurend, geblokkeerd, angstig, boos, verdrietig etc.?

Stap 3:

Zeg dan heel liefdevol en met het erbij horende gevoel de 4 zinnen tegen jezelf en tegen de overtuiging, weerstand of blokkade. En stel jezelf tegelijkertijd ook open voor het ontvangen van de woorden en het gevoel. Je bent dus zowel de zender als de ontvanger van de liefdevolle boodschap. Geef en ontvang jouw liefde, geef en ontvang jouw spijtbetuiging, geef en ontvang jouw vergeving, geef en ontvang jouw dankbaarheid.

Stap 4:

Herhaal de zinnen net zo vaak achter elkaar tot je voelt dat de blokkade wat dunner, lichter, meer open gaat aanvoelen. Meestal zul je de zinnen, zeker in het begin, vaker achter elkaar moeten zeggen voordat je een verandering voelt ontstaan.

Stap 5:

Uiteindelijk zul je gaan voelen dat het beklemmende, nare, drukkende, brandende, zware gevoel zachter en dunner wordt en er ruimte ontstaat die op zich al fijn voelt en/of opgevuld wordt met opluchting, blijdschap, ontroering of bruisende energie.

Mijn persoonlijke ervaring is wel dat dit beter en sneller lukte nadat ik het eerst een paar keer op de zelf-coachende-manier heb gedaan. Door het een paar keer wat uitgebreider doorlopen te hebben weet je onderbewuste nog beter wat je met de zinnen bedoelt en werkt de energetische heling daardoor nog krachtiger.

De zelf coachende manier

Bij deze manier sta je dus uitgebreider stil bij de vier losse zinnetjes. Je gaat per zinnetje wat meer de diepte in door ze aan te vullen op basis van hulpvragen. Op deze manier los je de blokkade niet alleen op, maar ontstaat er ook een dieper begrip over jezelf en over de vrijgekomen mogelijkheden door het oplossen van de blokkade. Wat voor mij goed werkt is dat ik de zinnen met de opgekomen antwoorden in een dagboek opschrijf.

Stap 1:

Je start hetzelfde als bij de energetische manier. Je staat dus stil bij de blokkade die er bij je opkomt en maakt er gevoelsmatig heel bewust contact mee.

Stap 2:

Sta vervolgens ook even stil bij waar en hoe je die blokkade in je lijf en in je emoties voelt. Waar drukt het, klemt het, voelt het zwaar, branderig, ongemakkelijk, knijpend, zeurend, geblokkeerd, angstig, boos, verdrietig etc.?

Stap 3:

Zeg heel liefdevol de eerste zin met het erbij horende gevoel en vul als volgt of in je eigen woorden aan:

Ik hou van je … en ik zie en accepteer je volledig. (Jezelf en je blokkade!) Ik weet dat je het goed met me voorhebt, ook al ken ik je bedoeling nog niet. Ik weet dat je me met deze blokkade/dit gevoel iets waardevols wilt laten zien en ik sta ervoor open om jouw boodschap te ontvangen en ervan te leren, zodat ik verder kan groeien en steeds dichter bij mijn ware zelf kom.

En ontvang de boodschap.

Stap 4:

Ga door met de 2e zin:

Het spijt me dat ik al die tijd geloofd heb dat ik…… en dat ik daarmee mezelf de volgende dingen ontnomen heb: …..

Ga voor jezelf na wat je denkt of gelooft over jezelf, anderen of de wereld als je deze blokkade hebt en vul dat bij de eerste puntjes in.

Ga vervolgens na wat je niet hebt gedaan, gedurfd, gezien, geloofd, gevoeld, beleefd, toegelaten, ontvangen, jezelf gegund, bereikt etc. door dit te geloven en vul dat bij de tweede puntjes in.

Uit je spijt en ontvang de spijtbetuiging.

Stap 5:

Ga verder met zin 3:

Vergeef me daarvoor dat ik niet zag/begreep dat ….

Misschien is er op basis van het uitwerken van de vorige zin al e.e.a. aan inzichten naar boven gekomen waardoor je deze zin al kunt aanvullen.

Zo niet, ga dan voor jezelf na wie je zou zijn, wat je zou denken, geloven, hoe je je zou voelen, wat je zou doen, welke ervaringen je zou hebben, wat je zou kunnen bereiken etc. als je deze blokkade niet had.

Geef vergeving en ontvang de vergeving.

Stap 6:

Ten slotte vul je zin 4 verder aan:

Dankjewel dat je er bent en voor wie je bent, dat je voor me zorgt door me deze ervaring te geven waardoor ik dit mooie en waardevolle inzicht over mezelf heb mogen ontvangen, me van de blokkade bevrijd voel en daardoor dichter bij mijn ware zelf ben gekomen.

Uit je dankbaarheid en ontvang/voel dankbaarheid.

Heel veel succes!

Hopelijk heb je er net zoveel aan als ik en natuurlijk ben ik weer erg benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.

Stel hieronder ook gerust je vragen.

Ik vind het heerlijk om al mijn kennis en ervaring te kunnen bundelen tot waardevolle artikelen en tools. Ik hoop je daarmee te inspireren tot een steeds liefdevollere relatie met jezelf.

Liefs Alexandra

Happy Reconnecting!

Gerelateerde artikelen

Kernwaarden toepassen. Deel 2

Kernwaarden toepassen. Deel 2

In deel 1 van deze mini-serie over kernwaarden heb je gezien hoe je a.d.h.v. een kernwaardenonderzoek jouw waardenperspectief kunt bepalen. In dit 2e deel vertel ik je hoe je nog meer profijt haalt uit jouw kernwaardenoverzicht en hoe je heel gemakkelijk helder krijgt wat de volgende stap is om jouw leven een positieve draai te geven. Klik op de foto om verder te lezen.

lees verder

4 Reacties

 1. Essie

  Hallo Alexandra, dankjewel voor deze uitleg. Heel vaak hoor je dat je moet cleanen met allerlei situaties en ik vroeg me steeds af hoe doe je dat en nu leg je het zo goed uit.
  Ik wist dat je de 4 zinnen moet herhalen, maar daarmee was het voor me niet voldoende duidelijk, na het lezen van je energetische en zelf coachende manieren, is het voor mij meer toepasbaar en ik ga ermee aan de slag!

  Reageer
  • Alexandra den Heijer

   Hallo Essie, wat fijn om te horen dat je er nu meer mee kunt. Heel veel succes ermee!

   Reageer
 2. Ria

  Hallo Alexandra
  Ik Ria ben heel blij met deze hele duidelijke uitleg,ik ga deze zeker uitproberen.

  Reageer
  • Alexandra den Heijer

   Wat goed om te horen Ria. Ik wens je er heel veel succes mee!

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1