Home » Blog » Powertools » Kernwaarden toepassen. Deel 2
Kernwaarden toepassen

Kernwaarden toepassen. Deel 2

door | 18 nov, 2019 | Powertools, Stappenplan

In deel 1 van deze mini-serie over kernwaarden heb je gezien hoe je a.d.h.v. een kernwaardenonderzoek jouw waardenperspectief kunt bepalen. In dit 2e deel vertel ik je hoe je nog meer profijt haalt uit jouw kernwaardenoverzicht en hoe je heel gemakkelijk helder krijgt wat de volgende stap is om jouw leven een positieve draai te geven.

Kernwaarden toepassen om helder jouw richting te bepalen

In mijn ervaring met het doen van een kernwaardenonderzoek bij mijn cliënten, leveren de stappen 1 t/m 4 zoals beschreven in dit eerdere artikel, meestal al erg veel inzichten en aha-momenten op.

De vervolgonderzoeken in dit artikel helpen je om nog meer verdieping aan te brengen en heel concreet jouw richting te bepalen met behulp van jouw waardenperspectief.
Mocht je nog nooit jouw kernwaarden geïnventariseerd hebben, doe dan eerst het kernwaardenonderzoek zoals in deel 1 van deze miniserie beschreven staat. Je hebt voor de vervolg onderzoeken namelijk jouw waardenperspectief nodig.

1. Een levenswiel diagram a.d.h.v. jouw kernwaarden maken

Als je jouw waardenperspectief helder hebt kun je vervolgens jouw levensgebieden gaan onderzoeken.

Om in één oogopslag overzicht te hebben over jouw levensgebieden en hoe het met ze gesteld is, kun je een levenswiel invullen. Een levenswiel is een cirkeldiagram van jouw belangrijkste levensgebieden. Elk segment vertegenwoordigt een levensgebied. Je kunt daarbij o.a. denken aan de levensgebieden:

  • liefde / romantische relatie
  • relatie met jezelf, je gezin en/of familie
  • ouderschap
  • werk / carrière
  • gezondheid
  • spiritualiteit
  • ontspanning en vrije tijd
  • financiën
  • persoonlijke ontwikkeling
  • opleiding
  • wonen/huisvesting

Hieronder vind je een voorbeeld van een leeg levenswiel. Je kunt het downloaden door erop te klikken. Print het uit en schrijf jouw belangrijkste levensgebieden bovenaan elke “taartschijf”. Je kunt het op de volgende manieren verder invullen.

1. Geef om te beginnen per levensgebied een cijfer voor de belangrijkheid ervan voor jouw leven en levensgeluk. Schrijf dat cijfer boven de naam van het levensgebied.
Houdt daarbij aan 0=totaal niet belangrijk en 10 is super belangrijk.

2. Daarnaast geef je per levensgebied een cijfer voor de mate waarin je tevreden bent over dat levensgebied. De mate waarin je voelt dat het lekker loopt. Schrijf dat cijfer naast de naam van het levensgebied. Hier geldt 0= heel slecht en 10=super goed.

3. Vervolgens kun je per levensgebied nagaan in welke mate jouw belangrijkste kernwaarden erin vertegenwoordigd zijn. Je zou aan elke kernwaarde een kleur kunnen toekennen en de mate waarin die kernwaarde per levensgebied vertegenwoordigd is inkleuren in het levenswiel. Zet daarvoor een stip op de juiste hoogte in het levensgebied en verbind alle stippen van dezelfde kleur met elkaar. Op die manier krijg je per kleur te zien hoe de verdeling op jouw levenswiel is.

Je kunt nu in één oogopslag zien hoe het gesteld is met de vertegenwoordiging en de balans van jouw kernwaarden binnen jouw belangrijkste levensgebieden.  Hieruit kun je gemakkelijk opmaken welke levensgebieden lekker lopen en welke jouw aandacht nodig hebben. Ook zie je direct waar het in zo’n levensgebied aan schort. Dat zijn namelijk de kernwaardes die het minst vertegenwoordigd zijn.

Bepaal dan met welk levensgebied je als eerste aan de slag zou willen gaan. Bedenkt bijvoorbeeld van welk levensgebied je het meeste profijt zou hebben als daar verbetering in komt en maak daar een actieplan op. 

2. Een actieplan maken

Als je echt profijt wilt hebben van de inzichten die jouw levenswiel je opleveren, dan wordt het tijd om in actie te komen en een plan op te stellen.

Hieronder vind je een formulier waarmee je gemakkelijk een actieplan kunt maken voor de levensgebieden waar jij verbetering in wenst.

Download het formulier door erop te klikken en print het uit. Je kunt jouw actieplan natuurlijk ook in een schriftje of op een leeg vel papier uitschrijven.

3. Levensgebieden diepgaand onderzoeken

Je kunt een levensgebied uitgebreider onderzoeken n.a.v. de uitkomsten van jouw levenswiel. Maar je kunt natuurlijk ook zonder eerst een levenswiel ingevuld te hebben, direct een levensgebied onderzoeken waar je benieuwd naar bent of wat niet zo lekker loopt.

Neem zo’n levensgebied onder de loep door jezelf per kernwaarde de vragen uit het lijstje hieronder te stellen. Mocht je al een levenswiel hebben ingevuld dan kun je de antwoorden op de vragen 1, 2 en 8 uit jouw levenswiel halen.
1. Waarin zie ik in dit levensgebied deze kernwaarde terug?
2. Op een schaal van 0 tot 10 in welke mate komt deze waarde hier voor?
3. Ben ik tevreden met dat cijfer?
4. Zo niet, wat kan ik doen om dit cijfer te verhogen?
5. Als verhogen niet mogelijk is, welke andere kernwaarde compenseert dan het lage cijfer?
6. Op welk vlak verlies ik energie in dit levensgebied?
7. Wat zegt dat over welke kernwaarde er ontbreekt of ondervertegenwoordigd is?
8. Op een schaal van 0 tot 10, in welke mate draagt dit levensgebied bij aan mijn totale geluk?
9. Op een schaal van 0 tot 10, in welke mate ben ik tevreden over de aanwezigheid van het totaal van mijn kernwaarden in dit levensgebied?
10. Wat zegt me dat over de belangrijkheid van te ondernemen acties op dit levensgebied?

Vervolgens kun je weer besluiten of het zinvol is om er een actieplan op te maken. Je kunt daarvoor hetzelfde actieplan gebruiken als onder kopje 3.

4. Als je voor een belangrijke keuze staat

Net zoals je een levensgebied kunt onderzoeken, kun je ook de verschillende opties die je hebt onderzoeken als je voor een belangrijke keuze staat waar je niet goed uit komt.

Stel jezelf dan per optie de volgende vragen:

• Welke kernwaarde is voor mij essentieel voor het levensgebied waar de keuze bij hoort?
• In welke mate komen mijn belangrijkste kernwaarden in deze optie voor?
• Welke kernwaarden worden met name gevoed als ik voor deze optie kies?
• Welke kernwaarden zie ik minder terug als ik voor deze optie kies?
• Wat zou dit voor me betekenen en hoe zou ik me daarbij voelen?
• Worden de missende kernwaarden voldoende gecompenseerd door andere in deze optie?
• In welke mate komen de missende kernwaarden elders voldoende aan bod?
• Welke invloed zou dit alles op me hebben? Hoe zou ik me daarbij voelen?
• Wil ik dat? Kan ik daarmee leven?
• Op een schaal van 0-10, in welke mate draagt deze optie bij aan mijn levensgeluk?

Vergelijk vervolgens de uitkomsten van de verschillende opties met elkaar en kijk welke van de opties het dichtste bij jouw waardenperspectief komt en dus het dichtste aansluit bij wat belangrijk voor je is en waar je je goed bij voelt. 

Meer weten over kernwaarden?

Hiermee is deze mini-serie over kernwaarden afgerond. Dat wil echter niet zeggen dat er niet nog veel meer mogelijk is met kernwaarden. Mocht je geïnteresseerd zijn in nog meer toepassingsmogelijkheden, laat het me dan gerust weten. Dan kan ik daar in een latere blog op terugkomen.

Heel veel succes met deze kernwaardentools!

Welke spreekt jou het meeste aan? Ik zou het super leuk vinden als je me dat hieronder laat weten!

Ik vind het heerlijk om al mijn kennis en ervaring te kunnen bundelen tot waardevolle artikelen en tools. Ik hoop je daarmee te inspireren tot een steeds liefdevollere relatie met jezelf.

Liefs Alexandra

Happy Reconnecting!

Gerelateerde artikelen

In 7 stappen terug in je kracht staan

In 7 stappen terug in je kracht staan

Ken je dat? Normaal gesproken en als je goed in je vel zit lukt het je prima om voor jezelf te gaan staan. Maar in bepaalde terugkerende situaties of als het even wat minder lekker met je gaat lukt dat ineens een stuk minder goed. Hoe fijn zou ’t zijn als er een manier is waarmee je snel weer terug in kracht kunt komen? Stay tuned, in dit artikel laat ik je zien hoe.

lees verder
Ho’oponopono: vier zinnen die goud waard zijn!

Ho’oponopono: vier zinnen die goud waard zijn!

Heb jij er ook weleens last van dat je jezelf in de weg zit? Dat er een innerlijke belemmering is die je ervan weerhoudt om te kunnen zijn, doen of ervaren wat je eigenlijk echt zou willen? Hoe mooi zou het zijn als er een zachte en liefdevolle manier was om je daarvan te bevrijden? Wees gerust, die manier is er! Ontdek hier hoe je met Ho’oponopono je blokkades zelf kunt helen. Klik op de foto om verder te lezen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin4