Home » Blog » Zelfliefde » De essentiële waarheid over zelfliefde
De essentiële waarheid over zelfliefde

De essentiële waarheid over zelfliefde

door | 13 jul, 2020 | Zelfliefde

Wat als je zelfliefde en jouw relatie met jezelf veel serieuzer zou nemen dan je nu misschien doet? Vind je dat egoïstisch of ben je bang dat anderen je dan egoïstisch zullen vinden? De essentiële waarheid over zelfliefde is dat dit juist het tegenovergestelde van egoïsme is. Graag leg ik je uit wat iedereen over zelfliefde zou mogen weten.

 

Zelfliefde, het gaat me elke keer weer aan mijn hart…

Het gaat me aan mijn hart hoe negatief sommige mensen van binnen tegen zichzelf praten. Hoe slecht hun relatie met zichzelf eigenlijk is. Zo zouden ze nooit tegen iemand anders praten. Waarom niet? Omdat de honden er geen brood van zouden lusten Omdat het afkeurend, ontmoedigend, grof, denegrerend en ronduit gemeen is.

Als je op die manier tegen je beste vriend of vriendin zou praten, dan is die relatie geen lang leven beschoren. En toch praten we allemaal, ik zelf niet uitgezonderd, soms zo negatief tegen onszelf.

Ga jezelf maar na. Wat zeg je vaak in eerste instantie tegen jezelf als je iets niet helemaal lukt zoals je gehoopt had? Of als je erachter komt dat je een blunder hebt begaan of een fout hebt gemaakt? Of bij het terugdenken aan of het vooruitzicht op emotionele, spannende of uitdagende situaties?

Vaak praten we dan tegen onszelf op een manier waarop we ons echt niet beter gaan voelen. En toch doen we dat. Waarom doen we dat dan in hemelsnaam?

 

Jouw oerangsten en overlevingsmechanismen houden zelfliefde tegen

Kort door de bocht: we behandelen onszelf soms zo slecht omdat we diep van binnen eigenlijk allemaal bang zijn om niet goed genoeg gevonden te worden en afgewezen te worden.

Het is een oer-verlangen, je kunt zeggen een overlevingsmechanisme, om goed genoeg gevonden te willen worden, om geaccepteerd te willen worden en om erbij te mogen horen. Wij mensen zijn als we geboren worden totaal afhankelijk van onze verzorgers om in leven te blijven. Daarmee is de angst voor afstoting en uitsluiting diep verankerd in ons systeem.

En door een combinatie van dit oer-verlangen, de ervaringen die je opdoet in je leven en vooral in je jeugd én de behoefte aan verklaringen en duidelijkheid, ontwikkel je een aantal basisovertuigingen over jezelf, over de ander en over de wereld. Op die manier weet je hoe je je het beste kunt verhouden binnen dit alles om te kunnen “overleven”. En overleven als volwassene en in deze huidige tijd gaat eigenlijk over sociaal overleven.

 

We maken de buitenwereld belangrijker dan onze binnenwereld

We zijn zo gericht op de relatie met de buitenwereld, dat we super streng en kritisch worden naar onszelf, in een poging om te voorkomen dat juist de buitenwereld dat soort dingen over ons gaat denken. Óf omdat we diep van binnen geloven dat onze vaak verkeerd getrokken conclusies over onszelf werkelijk waar zijn.

Onze relatie met onszelf is vaak de laatste relatie waar we hebben geleerd zorg voor te dragen.

 

De essentiële waarheid over zelfliefde is dat jouw relatie met jezelf de belangrijkste relatie is

Ik weet dat ik hier nogal wat mee zeg, en toch durf ik het te beweren dat jouw relatie met jezelf de allerbelangrijkste relatie is die je in jouw leven hebt. En ja, natuurlijk zijn er super belangrijke mensen in je leven waar je echt niet zonder wilt of kunt, zoals je familie, je kinderen, je beste vrienden.

Jij bent echter de enige persoon in jouw leven die elke seconde van je leven, vanaf je geboorte tot aan je dood bij je is, die overal bij was, bij elk mooi, blij en gelukkig moment maar ook bij elk moeilijk, schaamtevol, angstig moment. Die jou als geen ander kent en die jouw diep verborgen angsten, behoeftes, verlangens, wensen en dromen als geen ander kent.

Niemand anders hoeft jouw leven voor jou te leven, in jouw schoenen te lopen, jouw ervaringen te beleven, jouw dromen te dromen en jouw pijnen te dragen, jouw angsten te ervaren en jouw keuzes te maken. Jij bent de enige die werkelijk de belangrijke keuzes voor jezelf kunt maken over hoe jij in het leven wilt staan, waar je je aandacht op richt, aan wie of wat jij jouw liefde, aandacht en tijd besteedt, hoe je met de tegenslagen, jouw pijn, jouw verdriet omgaat.

En dus verdien jij de allerbeste vriend of vriendin die er binnen dit alles voor jou is en voor je in de bres springt, namelijk jezelf!!

 

Juist door zelfcompassie, zelfacceptatie en zelfzorg kun jij er op je best voor anderen zijn

Ga maar eens voor jezelf na:

 • Wat als jij goed voor jezelf zou zorgen, nog beter dan je nu misschien al doet, hoe zou je je dan anders voelen?
 • Wat als jij liefdevoller met jezelf om zou gaan en echt zou gaan leven vanuit je hart?
 • En wat als jij je daardoor elke dag beter en beter zou voelen, meer en meer innerlijke rust zou ervaren, meer en meer zelfvertrouwen en je krachtiger zou voelen?
 • Wat voor effect zou dat hebben op je gedachtes, je gevoelens, je energie, je keuzes en je gedrag?
 • En wat voor impact zou dat allemaal vervolgens weer hebben op jouw omgeving als jij rustiger, vanuit innerlijke rust kunt zijn, vanuit meer begrip voor jezelf meer begrip voor anderen kunt opbrengen, duidelijk weet en kunt uiten wat je wel en niet wilt en kunt doen, op een liefdevolle en heldere manier kunt communiceren en grenzen kunt stellen?
 • Wat voor een prachtig voorbeeld zou je daarmee voor anderen zijn en daarmee eigenlijk zeggen: Hey, jij mag ook van jezelf houden en goed voor jezelf zorgen?

En er is goed nieuws!

Het goede nieuws is: je kunt op elk moment beginnen met het verbeteren van jouw relatie met jezelf. 

En zelfs als je relatie met jezelf helemaal zo slecht nog niet is, dan zijn er altijd wel vlakken waarop je nog wat aardiger, liever, zorgzamer met jezelf om zou kunnen gaan.

Jouw relatie met jezelf bestaat namelijk uit meer dan hoe je over jezelf denkt en tegen jezelf praat. Het gaat ook over hoe je met jezelf omgaat, hoe je voor jezelf zorgt en hoe je jezelf verhoudt in relatie tot anderen, welke positie je jezelf geeft als je bij anderen bent.

Dat biedt zoveel kansen om elke dag, stapje voor stapje, jouw relatie met jezelf te verbeteren.

 

Welke kleine zelfliefdevolle stap zou jij vandaag nog kunnen zetten?

Kijk eens voor jezelf op welke van de hierboven genoemde vlakken jouw relatie met jezelf door één kleine actie al zou kunnen verbeteren. Voor tips hoe je kleine zelfliefde stappen kunt zetten kun je ook kijken naar dit eerdere artikel. 

Bijvoorbeeld door jezelf wel die 5 minuten extra tijd ‘s morgens te gunnen om net wat uitgebreider te douchen, om een meditatie te doen of om een gezond ontbijtje te nuttigen.

Ook door jezelf die mooie bos bloemen die je normaal nooit voor jezelf zou kopen te gunnen, alleen maar dankjewel te zeggen als je een compliment krijgt (i.p.v. het weg te wimpelen), je op te geven voor die workshop, cursus of wat dan ook waarvan je merkt dat je hart een sprongetje maakt.

Of door wel een keer nee te zeggen tegen iemand, wel een keer op te komen voor jouw belang, wel een keer te benoemen wat jij graag zou willen. 

 

Ik help je graag verder

Zou je wel wat meer hulp kunnen gebruiken bij het verbeteren van jouw zelfliefde, omdat je merkt dat je toch gemakkelijk terugvalt in oude, niet zo liefdevolle patronen naar jezelf?

Wil jij liefdevoller met jezelf omgaan maar weet je niet waar te beginnen?

Wil je inderdaad weer blij kunnen zijn met jezelf en echt gaan leven vanuit je hart maar weet je niet hoe?

Dan heb ik iets voor je waarmee je o.a.: 

 •  Jouw huidige relatie met jezelf kunt onderzoeken zodat je helder krijgt hoe je liefdevoller met jezelf om zou kunnen gaan
 • Meer zelfkennis, zelfinzicht en zelfcompassie kunt ontwikkelen
 • Je weer in verbinding komt met jezelf en ontdekt hoe je de liefde in jouw hart op jezelf kunt leren richten
 • Een stappenplan aangereikt krijgt om eenvoudig meer rust in je dagroutine in te bouwen
 • Uitgenodigd wordt om hartverwarmende minidates met jezelf in te bouwen
 • Met 2 bijzondere visualisaties kennismaakt en wat deze voor je kunnen betekenen: “Liefdevol bij jezelf aanwezig zijn” en “Een bad van Liefde”.

Ik wens je de beste relatie ooit met jezelf toe!

Ik hoop van harte dat ik je gemotiveerd heb om het jezelf ook te gunnen om ook voor die geweldige relatie met jezelf te gaan.

Op welke manier ga jij vandaag nog iets liefs voor jezelf doen?

En wat zijn jouw favoriete zelfzorg manieren?

Ik vind het heerlijk om al mijn kennis en ervaring te kunnen bundelen tot waardevolle artikelen en tools. Ik hoop je daarmee te inspireren tot een steeds liefdevollere relatie met jezelf.

Liefs Alexandra

Happy Reconnecting!

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1